Algemene voorwaarden

Studio fotografie:

Annulering van de  fotoreportage:
– Wegens ziekte van de klant worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Wel wordt er een nieuwe datum geprikt voor de reportage.
-Binnen 24 uur voor de reportage zonder reden van ziekte of dergelijke wordt €35,- in rekening gebracht.
-Bij het niet komen opdagen zonder afmelding dient u de volledige factuur te betalen.
-Voor reportage’s op buitenlocatie’s: . Bij slecht weer voor het gewenste resultaat wordt er (kosteloos) binnen 2 weken een nieuwe datum geprikt.

Reiskosten:
*Alle prijzen zijn inclusief BTW.
Reiskostenvergoeding. Wanneer er gekozen wordt voor een locatie buiten Eindhoven (buiten een straal van 10 KM – 5622)  zal er een reiskostenvergoeding van €0,35 per gereden km worden gerekend.

Bewerking van de foto’s:
De foto’s worden door mij persoonlijk zorgvuldig uitgezocht en bewerkt. Dit houd in dat ik let op kleur, contrast en compositie. Wil je extra nabewerking? Daar vraag ik een kleine vergoeding van €10,- per bestand.
Originele RAW-bestanden zal ik niet overhandigen.

Foto’s aanleveren:
Binnen 20 werkdagen worden de  digitale bestanden  via
We-transfer verzonden.  Muv bruiloft-reportage’s en uitvaart reportages,  Eventuele afdrukken worden per post verzonden en bij je thuis bezorgd. 
Foto’s Mogen niet zelf bewerkt worden, voor commercieel en sociaal media gebruik.  Foto’s met logo mogen niet besneden worden. 

Digitale bestanden:
– De digitale bestanden zullen tot 1 jaar na de reportage worden opgeslagen. Mocht je later nog extra foto’s willen bijbestellen, dan kan dit dus binnen 1 jaar na de datum van de reportage.
– Digitale bestanden worden altijd in JPEG formaat  aangeleverd.

**Het is niet toegestaan om digitale beelden online te plaatsen of af te laten drukken anders dan is aangeleverd, bijvoorbeeld bewerkt en/of bijgesneden.

Cadeau-bonnen:
Cadeau bonnen zijn niet inwisselbaar voor contant geld, en gelden niet samen in combinatie met andere actie’s.

Bruiloft / Uitvaart Fotografie:

Algemene voorwaarden Familiefotostudio


 1. Privacy en persoonsgegevens

In mijn online vragenlijst stel ik de vraag of ik jullie foto’s mag gebruiken voor promotiedoeleinden. Jullie hebben de controle over de publicatie van jullie eigen foto’s.

Om jullie bepaalde diensten te kunnen aanbieden worden jullie gegevens gedeeld met de volgende leveranciers: namen en mailadres worden gedeeld met de online  dienst Smartslides voor jullie slideshow en met de online dienst; Pic-time voor jullie persoonlijke online galerij. Studio Ninja is mijn klant systeem. Dropbox gebruik ik voor het opslaan van sommige bestanden. Al deze bedrijven gebruiken jullie informatie alleen voor de doeleinden waarvoor ik ze inhuur. Alle gegevens zijn beveiligd met een sterk wachtwoord. Ook jullie persoonlijke galerij en slideshow zijn alleen voor jullie toegankelijk met een wachtwoord. Wanneer jullie akkoord gaan via de vragenlijst met het delen van de foto’s op social media, mijn website en fotowedstrijden dan zijn de regels van die partijen van toepassing.

Indien de klant een product besteld kan de fotograaf ervoor kiezen deze rechtstreeks bij klant te laten bezorgen. In dat geval zullen de adresgegevens van klant worden doorgegeven voor de verzending van het product.

De fotograaf zal in geen enkel geval persoonlijke gegevens (zoals adres, geboortedatum, telefoonnummer, email-adres, etc) openbaar maken of doorgeven aan derden. Een kopie afspraken, contract & persoonsgegevens wordt enkel gedeeld met eventueel een vervangend fotograaf, secondshooter of assistent.

 1. Levering fotomateriaal

Het is duidelijk dat de Klant Familiefotostudio inhuurt vanwege haar technische en artistieke expertise, daarom heeft Familiefotostudio het recht om de foto’s zo te schieten, bewerken en goedkeuren naar eigen inzicht.

Familiefotostudio geeft 150% van haar kunnen, maar de Klant begrijpt de onvoorspelbare aard van journalistieke fotografie en neemt afstand van enig recht tot civiele actie als gevolg van gemiste foto’s (inclusief maar niet beperkt tot het onbedoelde toebrengen van emotioneel leed en nalatigheid).

De bewerkte foto’s worden in resolutie in jpg, binnen 10 weken na de trouwdatum geleverd. De beeldselectie van de bruiloftsreportage wordt door Familiefotostudio gedaan, er is geen inzage in de bestanden mogelijk en de nabewerking wordt door Familiefotostudio bepaald. Hierin heeft het bruidspaar geen inspraak. Alle files worden ge-edit op een gekalibreerd scherm voor maximale kwaliteit in het album, waarbij de juiste witbalans wordt bepaald van de omgeving.  Bij een ”same-day-edit”, nabewerking op de dag zelf (tegen meerprijs) betekent dit dat de preview kan afwijken omdat deze gemaakt is op een laptop. De geleverde beelden zijn heel precies bewerkt, juist van kleurechtheid.

Jullie krijgen minimaal 200 foto’s.  Alle foto’s worden naar gebruikelijke normen bewerkt, zoals dat nodig is bij RAW bestanden op de voor Familiefotostudio typerende wijze van bewerken.

Foto’s voor het album kunnen eventueel een aanvullende bewerking krijgen. Het wordt door de fotograaf bepaald welke foto’s hier voor in aanmerking komen en welke bewerkingen dit zijn.

Ruwe bestanden worden niet geleverd, aangezien het resultaat na editen het eindproduct is.

Indien er wordt samengewerkt met een niet bekende videograaf kan het zijn dat dit het aantal foto’s beïnvloed die gedurende de dag spontaan kunnen worden gemaakt. Familiefotostudio is hier niet voor verantwoordelijk. Het hierboven minimaal genoemde aantal wordt daarbij alsnog geleverd.

Klant moet klachten over de dienstverlening melden binnen vijf werkdagen na de shoot of levering.

Familiefotostudio doet haar uiterste best om zoveel mogelijk familie en vrienden te fotograferen, maar garandeert niet dat iedereen betrokken bij de bruiloft zal worden gefotografeerd of aanwezig zal zijn op de door de fotograaf geselecteerde foto’s.

De geleverde prestaties zijn en diensten zijn een inspanning-verbintenis, geen resultaatsverbintenis.

 1. Foto’s en gebruik (zie ook auteursrecht)

De fotograaf mag naar eigen, creatieve, inzicht de foto’s maken. Het fotograferen van “echte” momenten heeft altijd voorrang (bijvoorbeeld tijdens verzoekjes van derden om statische detailfoto’s van producten te registreren) tijdens de dag.

Bruidsparen mogen de foto’s zoveel laten bijmaken als men zelf wil en uiteraard gebruiken voor privé doeleinden.

De foto’s mogen op social media gewoon worden gedeeld worden; vermeld wel altijd de website of zakelijke Facebookpagina van Familiefotostudio Fotografie.

Publicatie van de afbeeldingen op een persoonlijke website (dus niet commercieel) is toegestaan, mits gebruik gemaakt wordt van geleverde verkleinde foto’s met logo, of wanneer de volgende copyright vermelding wordt gebruikt: foto: Familiefotostudio(www.Familiefotostudio.nl). De online gepubliceerde foto’s hebben een maximale resolutie van 1000 pixels breed met een bescheiden beeldmerkje. Foto’s mogen niet worden bewerkt of gecropped en dan online geplaatst.

 1. Auteursrecht van de foto’s

Het auteursrecht van de foto’s berust ten alle tijden bij de fotograaf.

Het is niet toegestaan foto’s van fotograaf, in welke vorm dan ook, aan te passen en deze op internet te plaatsen.

Bij het leveren van de foto’s heeft de particuliere klant recht tot reproductie voor eigen gebruik.

Het is de klant niet toegestaan om bestanden voor commerciële of non-profit bedrijven te gebruiken en/of te publiceren in gedrukte media of op internet, tenzij hiervoor een licentie is afgegeven. Deze licentie voorwaarden kunnen apert worden aangevraagd bij de fotograaf.

Het is niet toegestaan foto’s in te sturen naar fotowedstrijden zonder nadrukkelijke toestemming van de fotograaf.

De klant mag foto’s voor privégebruik op social media plaatsen. Hierbij dient ten alle tijden vermeld te worden: Foto’s gemaakt door Familiefotostudio naast vermelding van de website: www.familiefotostudio.nl

Het is niet toegestaan de foto’s door te sturen naar leveranciers van jullie bruiloft. Leveranciers kunnen hiervoor direct contact opnemen met Familiefotostudio.

 1. Locatie fotoshoot

De klant is zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de definitieve locatie voor de fotoshoot. Familiefotostudio kan daar uiteraard in meedenken en adviseren. Let er op om een alternatief te zoeken bij slecht weer, indien jullie in dit geval buiten geen foto’s willen te maken. Indien een bepaalde locatie gewenst is t.b.v. de fotoreportage, is het bruidspaar verantwoordelijk voor alle locatie vergoedingen zoals toegangskosten, parkeren etc. De klant is tevens verantwoordelijk voor het regelen van de locatie en het verkrijgen van de toegang.

 

 1. Mee-fotograferen

Er zullen naast de fotograaf geen andere professionele fotografen ingehuurd worden voor de betreffende opdracht.

Overige personen in de hoedanigheid van gasten of familie mogen ook foto’s maken, echter zonder daarbij de fotograaf te hinderen. Mochten gasten zich hinderlijk opstellen en fotograaf hierdoor belangrijke momenten missen dan kan de fotograaf hier niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Indien de klant een professionele videograaf inhuurt dan zal klant aangeven of fotograaf of videograaf de momenten moet vastleggen op het moment dat het niet mogelijk blijkt samen te werken vanaf het beste punt. De fotograaf zal haar best doen tot het beste eindresultaat te komen voor zowel videograaf als fotograaf.

Het is voor de fotograaf toegestaan een derde mee te nemen in de hoedanigheid van assistent, stagiair of 2nd shooter.

 1. Prijzen

Prijzen kunnen op elk moment worden aangepast. De prijs die een klant krijgt op de dag van de boeking, blijft ongewijzigd – ongeacht eventuele prijswijzigingen.

Fotoreportages kunnen niet ingekort worden, de afgesproken termijn wordt voldaan. Een shoot verlengen kan wel. (Vnl. Huwelijksreportages).

 1. Betaling

De aanbetaling-factuur dient 1 week na verzending te worden betaald en geldt als akkoord op de overeenkomst. Daarmee is de overeenkomst bindend.

De restfactuur wordt voor de bruiloft verstuurd per mail. Het bedrag dient uiterlijk 14 dagen na de huwelijksdag te zijn betaald.

Indien de opdracht na bevestiging wordt gewijzigd of geannuleerd vanwege ernstige prive-omstandigheden (bijvoorbeeld in geval van ziekte of een sterfgeval binnen de familie van het bruidspaar) dan zal er eerst naar een andere datum worden gekeken.

Indien verzetten niet gewenst of niet mogelijk is, dan zal de 350,- aanbetaling door het bruidspaar als compensatie van de vrij gehouden dag in bezit blijven van de fotograaf.

Familiefotostudio kan bij verzetten niet garanderen dat een nieuwe gewenste datum vrij is in haar agenda. Zie punt 4.

Eventuele prijsverhogingen zullen worden doorberekend in geval van verzetten.

Familiefotostudio heeft het recht diensten en producten te weigeren vanwege wanbetaling.

 1. Trouwalbums & Printwerk

Fotoproducten worden pas na ontvangst van de betaling bij leverancier besteld.

Levertijd van de producten verschilt per product en kun je (globaal) aanvragen bij de bestelling. Echter levert dit geen garantie.

Schade aan producten moet binnen 2 dagen na ontvangst kenbaar gemaakt te worden. Hierna vervalt recht op een nieuw product. Bestelde producten kunnen niet worden geretourneerd.

U kunt zich niet beroepen op het herroepingsrecht aangezien het om maatwerk gaat.

Fotograaf werkt met een professioneel gekalibreerd beeldscherm welke is geoptimaliseerd voor een minimaal kleurverschil bij het drukken van fotoafdrukken. Het is mogelijk dat de klant op zijn/haar beeldscherm de kleuren anders ervaart. Fotograaf is niet aansprakelijk wanneer het eindproduct afwijkt van de kleurweergave op het beeldscherm van de klant.

Klant heeft bij afwijkende kleurweergave ten opzichten van zijn/haar eigen beeldscherm geen recht op een nieuw product, terugstorten van de betaling of een andere vergoeding.

Indien klant zelf producten besteld van de door fotograaf aangeleverde cd/dvd/usb-stick is de fotograaf niet verantwoordelijk voor dit eindproduct.

Familiefotostudio maakt het album op met de door jullie zelf gekozen fotobestanden. Indien jullie dit prettig vinden kan Familiefotostudio zelf de foto’s kiezen en een eerste lay-out voorstel doen.

De lay-out zal vervolgens via een online tool voor feedback worden doorgestuurd.

De foto’s voor het album dienen binnen 3 maanden te worden aangeleverd, zodat het album kan worden opgemaakt en besteld. Na een half jaar na de opnamedatum kunnen de aanlever-tijden en prijzen afwijken. De prijzen zoals op deze website genoemd zijn tot drie maanden na jullie huwelijk geldig. Na deze tijd kan het zijn dat de tarieven zijn aangepast bij de drukker en daardoor dus ook bij mij.

De klant ontvangt binnen 1 week na het versturen van de gewenste foto’s voor het album de eerste lay-out van het trouwalbum.

De klant heeft vervolgens 2 weken om feedback te geven op het fotoalbum.

Ook bij de tweede en derde feedback ronde heeft de klant 2 weken om te reageren.

Klant ontvangt lay-out goedkeuring en kan kosteloos tot 3 correctieronden doorgeven (waarbij er foto’s vervangen, verwijderd of verplaatst moeten worden). Meer of andere wijzigingen vinden in overleg plaats. Hiervoor kan de fotograaf € 75,00 per uur factureren.

Na goedkeuring van de lay-out zal het album worden besteld. Levertijd bedraagt vanaf dat moment 4-6 weken.

Bij schade na verzenden vanuit Familiefotostudio naar het bruidspaar veroorzaakt door de transporteur is Familiefotostudio niet aansprakelijk. Mocht er geval van schade zijn en blijkt dat dit door het transport gekomen is zijn dan kan de verzender eventueel aansprakelijk gesteld worden en kan worden geprobeerd het bedrag van het verstuurde album terug te vorderen bij de transporteur (PostNL).

 1. Bewaren bestanden

De klant is zelf verantwoordelijk voor het maken van een back up van de aangeleverde bestanden. Advies: 1) Extra usb stick 2) online in de cloud en 3) een usb stick die zich niet in jullie huis bevindt voor het geval er wordt ingebroken of er onverhoopt brand is.

Bestanden worden sowieso minstens 6 maanden bewaard vanaf het moment van versturen. Na 6 maanden is het materiaal officieel niet meer opvraagbaar.

Niet gebruikt materiaal is in een later stadium niet opvraagbaar of opeisbaar.

 1. Annulering of overmacht

Bij annulering of overmacht (bijvoorbeeld ziekte) van de fotograaf worden jullie z.s.m. op de hoogte gesteld en heeft u de volgende keuze.

 1. Familiefotostudio stelt een andere fotograaf voor (indien mogelijk); het bestaande contract loopt gewoon verder. Hier kunnen geen rechten en/of garanties aan worden ontleend echter Familiefotostudio beschikt over een uitgebreid netwerk van fotografen die voor vervanging zorg kunnen dragen.
 1. Jullie hebben het recht het contract te ontbinden. In alle gevallen van schade door afwezigheid van de fotograaf (door onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld ziekte) is de aansprakelijkheid van de fotograaf beperkt tot het terugbetalen van door de klant reeds voldane bedrag of het zoeken van vervanging indien gewenst.
 1. Onmacht

In alle gevallen van schade door afwezigheid van de fotograaf door onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld ziekte), is de aansprakelijkheid van de fotograaf beperkt tot het terugbetalen van door de klant reeds aan fotograaf voldane bedragen of door het aanbieden van een van de vervangende fotografen.

Fotograaf zal indien gewenst door bruidspaar proberen binnen zijn/haar netwerk een vervangende fotograaf te regelen voor de huwelijksdag echter kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. Alle verdere afhandelingen, zoals het ontwikkelen van de foto’s en maken van het album zullen worden afgehandeld door de geboekte fotograaf.

Familiefotostudio doet er alles om risico’s te beperken. Ik fotografeer met 2 camera’s, gebruik verschillende lenzen, schrijf de foto’s dubbel weg op meerdere geheugenkaarten. En bij thuis komst maak ik meerdere backups. Helaas kunnen er altijd dingen gebeuren. Bij diefstal of plotseling (onverwachts) technisch falen van apparatuur gedurende de uitvoering van de opdracht, waaronder maar niet beperkt tot het verliezen of falen van computers, camera(s), geheugenkaarten of ongeval zal de opdracht voor zover mogelijk is naar beste kunnen worden uitgevoerd en/of bewerkt. Bruidspaar kan fotograaf voor dergelijke onvoorzienbare omstandigheden niet in gebreken stellen, noch vragen of eisen om vergoeding of schadeloosstelling.

Familiefotostudio is niet verantwoordelijk voor leveranciers of verzendvertragingen.

ALGEMENE VOORWAARDEN FOTOGRAFEN FEDERATIE

Algemene Voorwaarden van de Fotografen Federatie welke van toepassing zijn op de diensten van Familiefotostudio

Elke klant ontvangt nog een op maat gemaakte gespecificeerde voorwaarden lijst

1. Definities

In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
Aw: Auteurswet 1912
Fotografisch werk: fotografische werken zoals bedoeld in artikel 10 lid 1 sub 9 Aw, dan wel andere werken in de zin van de Aw, welke met bedoelde fotografische werken op één lijn kunnen worden gesteld. Beelddrager: de drager waarop een Fotografisch werk (al dan niet met het oog herkenbaar) is vastgelegd, zoals een dia, negatief, afdruk, polaroid, CD-rom, DVD of usb stick.
Fotograaf: de gebruiker in de zin van art. 6:231 BW.
Wederpartij: de wederpartij in de zin van art. 6:231 BW.
Gebruik: verveelvoudiging en/of openbaarmaking in de zin van artikel 1 jo 12 en 13 Aw.

2. Toepassing

Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsbetrekkingen tussen een Fotograaf en een Wederpartij, inclusief offertes, opdrachtbevestigingen en mondelinge of schriftelijke overeenkomsten, ook na het beëindigen van een overeenkomst, tenzij partijen schriftelijk en uitdrukkelijk van deze voorwaarden zijn afgeweken.

3. Offerte

Offertes zijn geheel vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. De Fotograaf heeft het recht om tot twee werkdagen na ontvangst van de aanvaarding van zijn aanbod dit aanbod te herroepen. De offerte verplicht niet tot levering van een deel van de prestatie tegen een proportionele prijs.

4. Vergoeding

4.1 Indien partijen geen vergoeding zijn overeengekomen, is de door de Fotograaf gebruikelijk gehanteerde vergoeding van toepassing. 4.2 Indien en voor zover niet van een gebruikelijk gehanteerde vergoeding kan worden gesproken, zal de Fotograaf naar redelijkheid en billijkheid de vergoeding nader bepalen, waarbij de Fotograaf onder meer zal kunnen aanknopen bij (i) de in de markt gangbare vergoedingen voor vergelijkbare opdrachten, tussen vergelijkbare opdrachtgevers en vergelijkbare opdrachtnemers, waarbij verwezen kan worden naar vergoedingen zoals door collega’s van de Fotograaf in rekening gebracht, (ii) hetgeen

in voorgaande gevallen rechtens als redelijk en billijk is bestempeld, (iii) vergelijkende vergoedingen zoals die in omringende landen door fotografen in rekening worden gebracht en (iv) de omvang en reikwijdte van het door de Wederpartij gewenste gebruik van het werk.

4.3 Indien aannemelijk is dat de Fotograaf hogere kosten heeft gemaakt en/of meerwerk heeft verricht, welke redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen ook deze kosten en/of dit meerwerk voor vergoeding door de Wederpartij in aanmerking.

5. Factuur en betaling

5.1 De Wederpartij zal de factuur van de Fotograaf op onjuistheden controleren. Indien de Wederpartij niet binnen tien werkdagen na factuurdatum schriftelijk de factuur met opgave van rechtens relevante redenen heeft afgewezen en aan de Fotograaf heeft geretourneerd, zal de betrokken factuur als bindend tussen partijen hebben te gelden en vervalt enig recht van de Wederpartij op reclamatie.

5.2 Betaling dient te geschieden binnen dertig dagen na factuurdatum.
5.3 De Wederpartij verricht de aan de Fotograaf verschuldigde betalingen zonder korting of beroep op compensatie, behoudens verrekening met tussen partijen erkend verrekenbare voorschotten, die hij aan de Fotograaf heeft verstrekt.
5.4 Indien de Fotograaf het verschuldigde bedrag niet binnen de in 5.2 bedoelde termijn heeft ontvangen, is de Wederpartij in verzuim en derhalve de wettelijke rente verschuldigd, te vermeerderen met 2%. 5.5 Indien de Wederpartij in verzuim is of op andere wijze tekort geschoten in de nakoming van één of meer van zijn verplichtingen, een inbreuk op auteursrecht daaronder begrepen, dan komen alle kosten ter verkrijging van voldoening in en buiten rechte voor zijn rekening.
5.6 Geen enkel gebruik van het Fotografisch werk op welke wijze dan ook is toegestaan, zolang de Wederpartij enige uitstaande factuur van de Fotograaf nog niet heeft voldaan of anderszins nog niet geheel heeft voldaan aan enigerlei verplichting voortvloeiende uit welke overeenkomst met de Fotograaf dan ook.

6. Controle

6.1 Indien de vergoeding op enige wijze afhankelijk is gesteld van feiten of omstandigheden, die moeten blijken uit de administratie van de Wederpartij, heeft de fotograaf na een opgave van de opdrachtgever het recht om de administratie van de opdrachtgever te controleren door een door de fotograaf aan te wijzen RA/AA accountant.
6.2 In het geval dat de uitkomst van de controle meer dan 2% afwijkt van de opgave en afrekening van de Wederpartij dan komen de kosten van de controle volledig voor rekening van de Wederpartij. Bovendien zal de Wederpartij alsdan de op basis van de daadwerkelijke gegevens verschuldigde vergoeding, na facturering aan de Fotograaf voldoen.

7. Bewijsexemplaar

Bij openbaarmaking van een Fotografisch werk dient de Wederpartij terstond en zonder kostenberekening een bewijsexemplaar van de publicatie aan de Fotograaf te doen toekomen.

8. Levering

8.1 Beelddragers worden geleverd in het pand waar de Fotograaf zijn bedrijf uitoefent. Verzonden Beelddragers zijn vanaf het moment van verzending voor risico van de Wederpartij tot het moment dat de Beelddragers door de Fotograaf onbeschadigd retour zijn ontvangen. 8.2 Digitale bestanden met Fotografische werken worden geleverd in goed overleg en op een door beide partijen overeengekomen wijze en zijn vanaf het moment van verzending voor risico van de Wederpartij.

8.3 Indien geen levertijd is overeengekomen, wordt die in redelijkheid door de Fotograaf vastgesteld.
8.4 Indien de Fotograaf en de Wederpartij overeenkomen dat de levertijd wordt vervroegd, heeft de Fotograaf het recht de oorspronkelijk overeengekomen vergoeding met tenminste 50% te verhogen.

8.5 Elke levering, ook een levering van een onderdeel van een samengestelde opdracht, kan afzonderlijk worden gefactureerd indien een onderdeel van een samengestelde opdracht afzonderlijk van waarde is.

9. Klachten

Klachten inzake het geleverde werk dienen zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen tien werkdagen na levering van de Fotografische werken schriftelijk aan de Fotograaf te worden medegedeeld.

10. Bezit/eigendom Beelddragers

10.1 Indien niet is overeengekomen dat Beelddragers in het bezit van de Wederpartij blijven, heeft deze onverwijld na het overeengekomen gebruik voor kosteloze retourenring aan de Fotograaf zorg te dragen. Het niet of niet tijdig nakomen van deze verplichting leidt niet tot verlies van enig recht van de Fotograaf.

10.2 Indien Fotografische werken als digitaal bestand zijn aangeleverd, zal de Wederpartij deze onverwijld na het overeengekomen gebruik wissen en/of vernietigen en niet voor hergebruik opslaan. Het niet of niet tijdig nakomen van deze verplichting leidt niet tot verlies van enig recht van de Fotograaf.
10.3 Indien een Beelddrager niet binnen vier weken na de overeengekomen termijn aan de Fotograaf is geretourneerd, wordt hij als vermist beschouwd.

10.4 In geval van vermissing of beschadiging van een Beelddrager is de Wederpartij gehouden de schade die de fotograaf hierdoor lijdt te vergoeden.
10.5 Beelddragers blijven eigendom van de Fotograaf. De Wederpartij heeft enkel recht op overdracht van de eigendom als dit uitdrukkelijk is overeengekomen.

11. Zichtzendingen

11.1 Als zichtzending ter beschikking gestelde Beelddragers die niet worden gebruikt, dienen door de Wederpartij binnen tien werkdagen na ontvangst te worden geretourneerd.
11.2 Als zichtzending ontvangen digitale bestanden met Fotografische werken die niet worden gebruikt, dienen door de Wederpartij binnen tien werkdagen na ontvangst te worden gewist dan wel vernietigd.

11.3 In het geval Beelddragers en/of digitale bestanden met Fotografische werken langer worden behouden dan de overeengekomen periode, is de Wederpartij gehouden de schade die de Fotograaf hierdoor lijdt te vergoeden.

11.4 De Wederpartij is niet alleen verplicht tot tijdige retourenring van de origineel aan hem verzonden Beelddragers aan de Fotograaf, maar hij zal ook geen enkel vervaardigd duplicaat in welke vorm dan ook van de Beelddragers en/of ontvangen digitale bestanden met Fotografische werken behouden en ieder zulk duplicaat meteen (doen) vernietigen.

12. Opdracht

12.1 Een opdrachtovereenkomst is een overeenkomst waarbij de Fotograaf zich jegens de Wederpartij verbindt om Fotografische werken te maken en/of te leveren.
12.2 Een opdrachtovereenkomst komt tot stand door aanvaarding door de Wederpartij van de offerte van de Fotograaf. Deze aanvaarding kan mede blijken uit het sturen door de Fotograaf aan de Wederpartij van een schriftelijke opdrachtbevestiging die door de Wederpartij aan zich wordt gehouden of bij gebreke daarvan, uit de feitelijke wetenschap en gedogen van de Wederpartij van het uitvoeren van werkzaamheden door de Fotograaf overeenkomstig de offerte.

12.3 De Fotograaf heeft het recht om alles dat bij een opdrachtovereenkomst niet uitdrukkelijk is omschreven naar eigen technisch en creatief inzicht uit te voeren.
12.4 Wijzigingen in de opdracht door de Wederpartij om welke reden dan ook en hangende de uitvoering van de opdrachtovereenkomst, komen voor rekening van de Wederpartij en zullen door de Fotograaf slechts worden uitgevoerd na aparte offerte van meerkosten die door de Wederpartij voor akkoord is ondertekend en aan de Fotograaf is geretourneerd.
12.5 In geval van annulering van een opdrachtovereenkomst door de Wederpartij op welk moment dan ook en om welke reden dan ook, heeft de Fotograaf recht op de overeengekomen vergoeding, verminderd met de nog niet gemaakte kosten.
12.6 Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, is de Fotograaf volledig vrij in de keuze van de toeleveranciers en derden met wie de Fotograaf werkt om tot uitvoering van de opdrachtovereenkomst te komen, inclusief modellen en stylisten.

13. Internet

13.1 In geval van overeengekomen gebruik op internet zal de Wederpartij ervoor zorgdragen dat de afmetingen van het door haar op internet afgebeelde Fotografische werk niet groter zijn dan 800 bij 600 pixels.
13.2 De Wederpartij zal van de Fotografische werken geen andere kopieën maken – digitaal of anderszins – dan die welke strikt noodzakelijk zijn voor het overeengekomen gebruik op internet. Na afloop van het overeengekomen gebruik zal de gebruiker de gebruikte (werk)kopie(ën) van het Fotografische werk wissen dan wel vernietigen.
13.3 De Wederpartij zal de Fotograaf vrijelijk en kosteloos toegang verstrekken tot ieder gedeelte van haar website waarop het Fotografisch werk is afgebeeld. Indien hiertoe speciale voorzieningen nodig zijn dan zal hij deze aan de Fotograaf verstrekken.

14. Auteursrecht

Het auteursrecht op de Fotografische werken berust bij de fotograaf.

15. Licentie

15.1 Toestemming voor gebruik van een Fotografisch werk door de Wederpartij wordt uitsluitend schriftelijk en voorafgaand verleend in de vorm van een licentie zoals die naar aard en omvang door de Fotograaf is omschreven in de offerte en/of de opdrachtbevestiging en/of de daarop toeziende factuur.

15.2 Indien omtrent de omvang van de licentie niets is bepaald, geldt dat deze nimmer meer omvat dan het recht tot éénmalig gebruik, in ongewijzigde vorm, ten behoeve van een doel, oplage en wijze zoals partijen bij het aangaan van de overeenkomst conform het begrip van de Fotograaf, hebben bedoeld.

15.3 Bij gebreke aan een specifiek overeengekomen wijze van publicatie en/of omschreven doel en/of omschreven oplage worden alleen die bevoegdheden geacht te zijn gegeven, die standaard zijn opgenomen in de licentie dan wel, die uit de aard en strekking van de overeenkomst noodzakelijkerwijs voortvloeien.

15.4 Indien door de Fotograaf toestemming is gegeven voor elektronische of andere vormen van beeldmanipulatie kan het resultaat pas worden gebruikt na diens uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring.

16. Sublicenties

Tenzij anders overeengekomen, is de Wederpartij niet bevoegd om sublicenties te verlenen aan derden.

17. Inbreuk op auteursrecht

17.1 Elk gebruik van een Fotografisch werk dat niet is overeengekomen, wordt beschouwd als een inbreuk op het auteursrecht van de Fotograaf.
17.2 Bij inbreuk komt de Fotograaf een vergoeding toe ter hoogte van tenminste driemaal de door de Fotograaf gebruikelijk gehanteerde licentievergoeding voor een dergelijke vorm van gebruik, zonder enig recht te verliezen op vergoeding van overige geleden schade (waaronder begrepen het recht op vergoeding van alle directe en indirecte schade en alle daadwerkelijke gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten).

18. Naamsvermelding

18.1 De naam van de Fotograaf dient duidelijk bij een gebruikt Fotografisch werk te worden vermeld, of met een verwijzing naar het Fotografisch werk in de publicatie te worden opgenomen.
18.2 Bij niet-nakoming van deze voorwaarde komt de Fotograaf een vergoeding toe van tenminste 100% van de door de Fotograaf gebruikelijk gehanteerde licentievergoeding, zonder enig recht te verliezen op vergoeding van overige geleden schade (waaronder het recht op vergoeding van alle directe en indirecte schade en alle daadwerkelijke gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten).

18.3 Wanneer de Wederpartij schriftelijk toestemming heeft verkregen het Fotografische werk te verveelvoudigen, in welke vorm dan ook, is deze gehouden er zorg voor te dragen dat de naam van de Fotograaf op deze reproducties wordt aangebracht. In het geval van digitale/elektronische kopieën is de Wederpartij tevens gehouden er zorg voor te dragen dat de volledige metadata – zoals ze door de Fotograaf tot onderdeel van het digitale bestand zijn gemaakt – behouden blijven; het gaat daarbij om informatie volgens de EXIF, de IPTC, de XMP en de ICC standaards.

19. Persoonlijkheidsrechten

19.1 De Wederpartij neemt bij de verveelvoudiging en openbaarmaking van een Fotografisch werk te allen tijde de persoonlijkheidsrechten van de fotograaf conform artikel 25 lid 1 sub cendAwinacht.
19.2 Bij schending van bedoelde persoonlijkheidrechten komt de Fotograaf een vergoeding toe van tenminste 100% van de door de Fotograaf gebruikelijk gehanteerde licentievergoeding, zonder enig recht te verliezen op vergoeding van overige geleden schade (waaronder het recht op vergoeding van alle directe en indirecte schade en alle daadwerkelijke gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten).

20. Rechten van derden

20.1 De Wederpartij die een Fotografisch werk openbaar maakt, is met uitsluiting van anderen verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming van geportretteerden en/of andere rechthebbenden. De Wederpartij vrijwaart de Fotograaf van alle aanspraken te dier zake. 20.2 De Fotograaf is verplicht naar vermogen mee te werken aan het opsporen van de in dit artikel bedoelde personen.

21. Aansprakelijkheid Fotograaf

De Fotograaf is niet aansprakelijk voor enige schade welke voor de Wederpartij is ontstaan,  De aansprakelijkheid is in elk geval beperkt tot de hoogte van het factuurbedrag, dan wel, indien en voor zover er sprake is van een verzekerde schade, tot de hoogte van de onder de verzekering feitelijk uitgekeerde somma.

22. Faillissement/surséance

Zowel de Fotograaf als de Wederpartij hebben het recht de overeenkomst onmiddellijk te beëindigen in geval van faillissement of surséance van betaling van de andere partij. In geval van faillissement van de Wederpartij heeft de Fotograaf het recht de verstrekte licentie te beëindigen, tenzij de gevolgen hiervan in strijd met de redelijkheid en billijkheid zijn.

23. Rechts- en forumkeuze

23.1 Alle gevallen waarin deze Algemene Voorwaarden van toepassing zijn, worden beheerst door Nederlands recht.
23.2 De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag 1980 (CISG) is uitgesloten.
23.3 Ieder geschil met betrekking tot de tekst en uitleg van deze Algemene Voorwaarden en een rechtsbetrekking tussen de Fotograaf en de Wederpartij, zal worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.

TFP Reportage’s

Publicatierecht

-Zowel de fotograaf, visagiste als het model hebben het recht de foto’s te publiceren voor promotionele doeleinden met vermelding van het model, visagiste en fotograaf, wel bekend als: ©Familiefotostudio.nl  Partijen verbinden zich ertoe bij iedere publicatie de fotograaf, model en visagist te verwittigen. Het is voor alle partijen verboden de foto’s commercieel te exploiteren, tenzij met wederzijdse toestemming volgens een nieuw te maken overeenkomst. Het is de fotograaf toegestaan de foto’s te publiceren op websites, in dag-, week-, vakbladen, catalogi, elektronische beelddragers, enz. Het is niet toegestaan dat het model en/of fotograaf de gemaakte foto’s plaatst op websites met pornografische of onwettelijke inhoud.

Het model ontvangt voor het poseren geen honorarium, maar een compensatie in de vorm van een cd-rom/DVD/download waarop de foto’s van de sessie. Alle foto’s uit de fotoshoot, worden evt. beschermd door middel van een logo en/of watermerk.

Recht van afbeelding
Het model geeft expliciet toestemming aan de fotograaf om een zelf te bepalen selectie door de fotograaf van de opnames op zijn website te plaatsen, te gebruiken voor deelname aan fotowedstrijden, publicatie in vakbladen of te tonen op exposities (solo of in groep), op fora te plaatsen, te gebruiken als portfolio of als voorbeeld in (online) advertenties. De foto’s op de website zijn beschermd door het copyright doch de fotograaf kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de afbeeldingen buiten zijn medeweten elders op het net worden geplaatst. Fotograaf zal in overleg met model, foto’s op internet plaatsen.

 Auteursrecht
Het model bevestigt, dat hij/zij begrijpt geen aanspraak te kunnen maken op het copyright en het auteursrecht (ook niet op het bezit) van de gemaakte negatieven en/of dia’s en/of foto’s en/of tekeningen; noch in analoge, noch in digitale vorm. Het model en het promotiebureau of de promotionele website verbinden zich ertoe de naam van de fotograaf te vermelden bij iedere publicatie mits vermelding © Familiefotostudio.nl. Alleen de fotograaf heeft het auteurs- en publicatierecht. Het publiceren van een promotionele foto op een website van een modellenbureau geeft dit bureau niet automatisch de rechten op de foto’s. Het model en evt. het bureau dat de foto’s publiceert, verbinden zich ertoe de gedigitaliseerde foto’s in hun oorspronkelijke vorm te bewaren. Verkleiningen met behoud van de oorspronkelijke verhoudingen zijn wel toegestaan; uitsneden (crops), beeldbewerkingen en het inlassen of verwijderen van bijkomende teksten en logo’s is echter niet toegelaten. Het model heeft geen exclusiviteitsrecht op de gemaakte opnamen, noch op de stijl of de bewerkingen die op de foto’s wordt toegepast.

Indien foto’s van model achteraf niet gebruikt mogen worden voor portfolio / social media ect. Worden de opname kosten achteraf alsnog in rekening gebracht.

Deze Algemene Voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Rechtbank Amsterdam onder nummer [84/2011].